airco
Auto

4 tips voor het duurzaam gebruiken van jouw auto airco

Tegenwoordig is zo goed als iedere nieuwe auto voorzien van airconditioning. De airco is heerlijk op warme zomerdagen en houdt de lucht in de auto koel. Daarnaast gebruiken veel autorijders de airco ook als het buiten koel is. Dit komt omdat de airco de lucht filtert en dit onder andere goed werkt tegen hooikoorts en allergieën. Het gebruik van de airco brengt echter ook nadelen met zich mee, zoals extra kosten door een verhoogd brandstofverbruik. Wil jij zuiniger rijden en je auto airco zo duurzaam mogelijk gebruiken? Wij zetten 4 tips voor je op een rij. 

Zet de airco aan als je rijdt

Net als dat het niet duurzaam is om je auto voor te verwarmen, is het ook niet duurzaam om direct de airco in te schakelen als je in een bloedhete auto stapt. Er wordt namelijk efficiënter gekoeld als de motor draait doordat de airco compressor door de motor wordt aangedreven. In een geparkeerde auto is de binnentemperatuur vaak hoger dan de buitentemperatuur. Rij eerst even met de ramen open voordat je deze dichtdraait en de airco aanzet zodat deze minder hard hoeft te werken. 

Regelmatig auto airco onderhoud

Jaarlijks verliest je auto gemiddeld 10% koelmiddel. Airco vullen is iets dat ongeveer om de vier jaar moet gebeuren. In het ergste geval kan te weinig koelmiddel er namelijk voor zorgen dat de aircopomp stukloopt en een reparatie is prijzig. Daarnaast veroorzaakt een versleten airco een hoger brandstofverbruik, waardoor je minder duurzaam gebruik maakt van de airco’s. Controleer ook regelmatig de luchtfilters. Vervuilde filters zorgt voor een minder efficiënte werking van de auto airco. Auto rijden met weinig maandelijkse kosten doe je door regelmatig onderhoud te laten plegen. Door je auto regelmatig te onderhouden voorkom je dat je onverwacht voor hoge kosten komt te staan.

Zet je auto airco wekelijks aan

Gebruik je auto airco wekelijks – dus ook in de wintermaanden – om slijtage te voorkomen. Door de airco regelmatig te gebruiken voorkom je verdroging van specifieke rubberverbindingen. Dit kan lekkage veroorzaken. Ook ga je condens en schimmelvorming tegen als je de airco wekelijks even goed openzet, omdat door de airco de lucht in de auto wordt ontvochtigd. 

Zet de airco op recirculatie

Als het buiten erg heet is, kost het veel energie om nieuw aangevoerde lucht af te koelen vanuit de motor. Het is in dit geval een stuk duurzamer om de airco te gebruiken in de recirculatie stand. In deze stand wordt de lucht binnen de auto gecirculeerd en kost het minder energie om de temperatuur in de auto laag te houden. Ben je op vakantie, is het buiten erg heet en vraag je veel van de motor omdat je bijvoorbeeld omhoog rijdt? Schakel de airco dan uit zodat je kans op overbelasting van de motor voorkomt. De motor heeft geen vermogen over om het interieur van de auto te verkoelen.  

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *