Rijbewijs,  Rijschool,  Tips,  Vervoer

Code 95: wanneer het nodig is en wat je ermee kunt aantonen

Je werkt als chauffeur in Europa? Dan heb je een code 95 aantekening op je rijbewijs nodig. Wanneer je voor het eerst dit werk doet dan weet je dit wellicht nog niet. Je werkgever is er echter wel van op de hoogte in de meeste gevallen. Sterker nog: hij of zij kan je vaak ook helpen aan zo’n code op het rijbewijs. Er zijn immers meer chauffeurs die er eentje nodig hebben. 

Over code 95

Code 95 is een code op het rijbewijs die aangeeft dat een chauffeur vakbekwaam is. Deze code is vijf jaar geldig binnen de grenzen van de Europese Unie. Het is nodig voor iedereen die hier werkt of voor een bedrijf hier werkt. Als een chauffeur dus bijvoorbeeld van buiten de EU komt maar wel binnen de EU moet rijden, dan is deze code ook van belang. Het dient als aanvulling op een rijbewijs en niet het rijbewijs op zichzelf. Je hebt dus niets aan alleen een code 95. Dit vul je aan met een rijbewijs C, D of anders. 

Nascholing voor de code 95

Die code waarmee je aantoont dat je kunt rijden, verloopt dus na een tijdje. Het is vijf jaar geldig en dan is het tijd voor nascholing. Dat betekent niet dat je het volledige rijbewijs opnieuw hoeft te halen. Wel wordt je goed voorbereid en krijg je alles te horen over wetten en regels die veranderd zijn sinds de laatste keer dat je deze code haalde. Dat is dan ook precies waarom de code in het leven is geroepen: om te zorgen dat iedereen de meest recente kennis heeft over het vak en hoe je het beste kunt rijden als professioneel chauffeur. Via nascholing vernieuw je dus die code. Vaak kan dit via je werkgever maar er zijn ook externe partijen die je zelf kunt benaderen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *