16 januari 2022

Je auto verzekeren op de meest optimale manier

4 min read

Je auto verzekeren is één van de eerste zaken waar je aan moet denken op het ogenblik dat je ervoor hebt gekozen om een nieuw (of tweedehands) voertuig aan te schaffen. Het afsluiten van een autoverzekering is in Nederland net als in de meeste andere landen op deze planeet op verschillende manieren mogelijk. Belangrijk om rekening mee te houden is in ieder geval dat de autoverzekering in Nederland op de lijst staat met verplichte verzekeringen. Elke auto die in het verkeer wordt gebracht dient dan ook verplicht over een bepaalde verzekering te beschikken. De autoverzekering die wettelijk verplicht is, is de zogenaamde WA-verzekering. In bepaalde gevallen is je auto verzekeren middels een meer uitgebreide verzekering echter toch wel wenselijk. In ieder geval, wil jij ook graag meer te weten komen over het laten verzekeren van je auto? Dan ben je hier op deze pagina aan het juiste adres!

             Hoe kan je een auto verzekeren?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de verschillende manieren waarop je een auto kan verzekeren. Zoals in de inleiding reeds aangegeven zijn er op de markt verschillende autoverzekeringen terug te vinden. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen:

 1. De WA-verzekering;
 2. De beperkt casco verzekering;
 3. De allrisk autoverzekering;

Elk type van autoverzekering beschikt over diens eigen voor- en nadelen. Laat ons in eerste instantie even kijken naar de WA-verzekering. Zoals reeds aangegeven is je auto verzekeren minstens door middel van deze autoverzekering wettelijk verplicht. Wanneer je ervoor kiest om dit te doen kan je eigenlijk rekenen op twee concrete voordelen, namelijk:

 1. Je auto verzekeren wordt mogelijk gemaakt tegen een zeer scherpe prijs;
 2. Je voldoet perfect aan de geldende, wettelijke verplichting;

Bovenstaande voordelen zullen echter niet voor iedereen voldoende zijn. Je auto verzekeren door middel van de WA-verzekering zorgt er namelijk in de praktijk voor dat er op geen enkele manier sprake is van een dekking van schade aan het eigen voertuig en dat is natuurlijk behoorlijk vervelend. Heb jij ook het idee dat je auto verzekeren enkel en alleen door middel van de WA-verzekering niet voldoende zal zijn? Dan bestaan er gelukkig wel nog enkele interessante(re) alternatieven die we graag aan je voorstellen.

                De beperkt casco verzekering

Een tweede mogelijkheid waarover je beschikt is je auto verzekeren door middel van een zogenaamde beperkt casco verzekering. Het gaat hierbij om een iets uitgebreidere autoverzekering die extra aanvullende dekkingen biedt bovenop de WA-verzekering. Deze extra dekkingen bestaan in het dekken van bepaalde vormen van schade die worden veroorzaakt aan het eigen voertuig. Het gaat hierbij echter niet om schade die u zelf aanbrengt. Wil je graag (ook) deze schade laten dekken? Dan zal je daarvoor een allrisk autoverzekering moeten afsluiten. Daarover verder op deze pagina echter meer.

De beperkt casco verzekering zorgt dus in de praktijk eveneens voor het dekken van bepaalde schade aan de eigen auto. Om welke schade gaat het hierbij dan precies? Zeer eenvoudig. De dekkingen die op dit vlak worden voorzien zijn namelijk de volgende:

 1. Brand, explosie en blikseminslag;
 2. Een sterretje in de voorruit of ruitschade;
 3. Inbraak of diefstal;
 4. Een botsing met dieren;
 5. Storm of ander natuurgeweld;

In principe zorgt je auto verzekeren door middel van de beperkt casco verzekering voor een gulden middenweg. Je hoeft nog niet meteen te kiezen voor de zeer dure allrisk autoverzekering, maar je auto is tegelijkertijd toch wel net wat beter verzekerd.

                De allrisk autoverzekering

Tot slot is je auto verzekeren door middel van een allrisk autoverzekering uiteraard ook nog een mogelijkheid. Voor het afsluiten van een allrisk autoverzekering geldt dat je een vrij aanzienlijke verzekeringspremie dient te betalen. Deze hoge premie is het gevolg van het feit dat werkelijk elke vorm van (eigen) schade is gedekt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 1. Verwijtbare schade die wordt opgelopen tijdens een ongeval;
 2. Schade als gevolg van bijvoorbeeld het aanrijden van een paaltje;

De allrisk autoverzekering mag dan een dure verzekering zijn, in de praktijk voorziet ze wel een ongelofelijke dekking. In menig aantal situaties is het afsluiten van dit type van autoverzekering in ieder geval meer dan het overwegen waard. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de situatie waarin je bijvoorbeeld jaarlijks een meer dan behoorlijke afstand aflegt met de auto. Of wat te denken van mensen die er net voor hebben gekozen om een zeer dure auto te kopen? In al deze verschillende gevallen kan je auto verzekeren door middel van een allrisk autoverzekering de enige juiste keuze zijn.

                De allrisk autoverzekering, soms zelfs verplicht

Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat het afsluiten van een autoverzekering in Nederland wettelijk verplicht is. Deze verplichting geldt echter uitsluitend voor de WA-verzekering… althans vanuit wettelijk oogpunt. In bepaalde gevallen is het namelijk wel degelijk zo dat je als bestuurder en eigenaar van een auto verplicht zal worden om de allrisk autoverzekering af te sluiten. Hoe komt dat precies? Zeer eenvoudig. Bedrijven die er bijvoorbeeld voor kiezen om een nieuwe auto te gaan leasen worden doorgaans verplicht om voor de duur van de leasingovereenkomst een allrisk autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wordt het financiële risico van mogelijks aanzienlijke materiële schade gedekt. Niet zelden staat deze verplichting met stip opgenomen in het leasingcontract.

             Hoe bepaal je nu echt de voor jou beste autoverzekering?

Wil je graag je nieuwe auto verzekeren, maar is het nog steeds niet helemaal duidelijk welke van de verschillende autoverzekeringen op de markt voor jou nu precies het interessantst zijn? In dat geval kan je er finaal ook nog voor kiezen om een vergelijking uit te voeren. Het uitvoeren van een vergelijking tussen de verschillende bestaande autoverzekeringen zorgt er namelijk voor dat je op relatief korte termijn kan ontdekken welke type van autoverzekering voor jou nu met absolute zekerheid de beste keuze is. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ongeacht de specifieke eisen waarover je beschikt, het is in de praktijk zonder ook maar enig probleem steeds mogelijk om een autoverzekering af te sluiten die perfect aan je verwachtingen zal weten te voldoen.