Vervoer

Rij- en rusttijden: hoe zit het?

Als buschauffeur ben je de hele dag bezig om mensen op tijd en veilig op de juiste bestemming te krijgen. Je moet dus de hele tijd goed opletten, want het verkeer kan soms druk of chaotisch zijn. In de stad heb je te maken met fietsers en brommers die er opeens tussendoor gaan, en op het platteland heb je weer last van smallere wegen die je dient te delen met andere weggebruikers. Je staat dus constant aan. Dit is erg vermoeiend. Daarom is het goed om te weten wat de rij- en rusttijden zijn. Lees gauw verder voor meer informatie!

Maximale totale rijtijd

Onder Nederlandse wetgeving mag je maximaal twee keer per week 10 uur op een dag rijden, als die andere dagen allemaal in dezelfde week allemaal maximaal 9 uur zijn. Daarnaast mag je in totaal per week 56 uur rijden. Dit is dus langer dan een gemiddelde werkweek. Over twee weken genomen mag je maximaal 90 uur rijden.

Maximale ononderbroken rijtijd

Ook bestaan er regels over de ononderbroken rijtijd. Dit is de rijtijd tussen twee pauzes in. Zo mag je maximaal 4,5 uur rijden zonder pauzes. Heb je zoveel uren gereden? Dan moet je minimaal driekwartier rust nemen. Daarnaast geldt niet alleen het rijden als werken, maar ook alle werkzaamheden daarvoor en daarna. Werk je onafgebroken tussen de zes en negen uur op een dag? Dan moet je minimaal een half uur pauze nemen. Als je langer dan negen uur werkt, dan is het zelfs 45 minuten.

Minimale rusttijden

Daarnaast moet je tussen diensten in ook genoeg rusten. Dit is een periode waarin je niet mag werken. Hierdoor kan je goed uitrusten en daarna weer veilig op kan gaan. Je moet namelijk dagelijks minimaal 11 uur rusten, maar ook bestaan er varianten waarin je de dagelijkse in verschillende etappes opneemt. Hoe je het ook doet, je moet goed uitrusten!Dit zijn één van de regels om te verzekeren dat het verkeer veilig verloopt. Natuurlijk hebben buschauffeurs ook andere vakbekwaamheden, zoals code 95 behalen en veel theorie- en praktijklessen. Kijk op de website van ABC Rijopleidingen voor meer informatie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *